MPhil Bournemouth University

Ik heb afgelopen vrijdag op Bournemouth University mijn thesis met succes verdedigd tegenover een internal examiner (dr. Harry Skinner van BU) en external examiner (dr. Ian Gardiner van Goldsmith University of London) , en daarmee mijn MPhil graad gehaald. MPhil is een academische graad net onder PhD, en vergelijkbaar met doctorandus (drs) – wat alleen in Nederland gebruikt wordt – maar dan met verdedigen van een proefschrift. De graad staat voor het succesvol afsluiten van een tweejarig research programma.

Voor mij ook interessant omdat in de angelsaksische academische wereld (UK, VS) examens een ‘adversary system’ kennen (ideeën worden aangevallen en moeten succesvol verdedigd worden) terwijl we in Nederland werken met een ‘collaborative system’ (aan de hand van een presentatie wordt het nivo bepaald). Beide examinors hadden de thesis grondig bestudeerd en namen mij dan ook stevig onder vuur met kritische vragen. Dat vond ik prettig: de grondigheid staat voor waardering voor het werk dat erin gestoken is. Ik houd wel van wat tegenwicht en wist alle kritische vragen met succes te pareren.

Al met al apart om weer eens aan de andere kant van de streep te staan, ik ben natuurlijk zelf vaak lid of voorzitter van een examencommissie, en heb allerlei studenten bij het afstuderen op verschillende nivo’s mogen begeleiden die nu flink aan de weg aan het timmeren zijn: Jochem Jacobs/Textures, Thomas Elbers/Dj Kypski, Torre Purim/De Staat, Bas Vermolen/Arts the Beatdoctor, Emil Van Steenwijk/Fuck the Writer, de mensen achter Project Sam, Tim van Esch/Handsome Poets, Sjam Sjamsoedin/Nobody Beats the Drum, Martijn van Sonderen/Noisia, Jan van Wieringen/ Caro Emerald.