Test DaCapo systeem

Een langlopend project is de eindfase ingegaan: het ontwikkelen van nieuwe software voor DaCapo’s personal monitoring systeem voor orkesten. De nieuwe opzet van het systeem is gebaseerd op RME hardware, waarbij de audio processing plaats vindt op de DSP van een RME kaart, in plaats van op de CPU van een computer. Dat heeft flinke voordelen op het vlak van klank en latency. De software in de nieuwe opzet is op basis van MaxMSP, OSC en Python. Dat maakt de hele workflow binnen een productie een stuk handiger. De programming kan bijvoorbeeld aan de hand van xls files. Daarnaast is de user interface voor monitoring van het systeem intuïtiever gemaakt en in een volgend stadium kan het systeem mogelijk ook op basis van laptops draaien.

 

14 van de 16 dacapo units

14 van de 16 dacapo units. Met dit systeem kan op iedere instrumentpositie in een orkest een aparte en goed hanteerbare mix gemaakt worden op basis van individuele kanalen. Dit in plaats van de subgroupmixage die meestal in dit soort monitoringsystemen wordt toegepast.

 

Deze week hebben Rob van der Meijs en ik de eerste stresstests gedaan met een volledig personal monitoring systeem, zestien units voor een totaal van 32 instrumentposities in een orkest. Alle essentiële tests liepen voorspoedig: algehele stabiliteit, seriële verbinding tussen units en software, OSC link naar RME, respons van de user interface, klankbeeld, routing MADI signalen, enzovoort. Hoewel in principe een prototype, was de conclusie dat het systeem in de huidige versie al inzetbaar zou kunnen zijn. Daarnaast heeft deze testsessie een overzichtelijk lijstje to-do’s opgeleverd, wat ik de komende dagen ga afwerken. Volgende stap is testen in een daadwerkelijke orkestsituatie, dat zal op redelijk korte termijn gaan gebeuren. Al met al is dit gehele project een mooi voorbeeld van integratie van kennis op het vlak van performance, muziek, bedrijfsprocessen en technologie.

 

dacapo orchestra personal monitoring system engine

dacapo orchestra personal monitoring system engine