Slotmanifestatie 200 jaar koninkrijk

‘Praten over muziek is als dansen over architectuur…’

Muziekproductie in de context van grote live concerten en events maakt sinds een aantal jaren onderdeel uit van mijn beroepspraktijk. Key issue bij dat soort projecten is het op één lijn krijgen, zowel letterlijk als figuurlijk, van de meest uiteenlopende disciplines die daarbij betrokken zijn. Dat kan behoorlijk varieren: bands, artiesten, programmers van visuals, licht, pyro (vuurwerk), pa, showdesign, regie, site productie, enzovoort. Zo’n groot event is een klus op zich, maar waar dit het muzikale betreft is het vaak extra lastig, want ‘praten over muziek is als dansen over architectuur’ volgens het bekende gezegde. De rol die ik in dergelijke projecten op me neem is dan ook het leggen van verbindingen tussen disciplines waar het het muzikale betreft, en het project vanuit die invalshoek in goede banen leiden. Dit heeft uiteraard een technologische kant (‘hoe koppelen we de sequencer van de band aan de d3 die de video’s afspeelt?’), maar minstens even belangrijk zijn de creatieve aspecten (‘het is voor de muzikanten nog veel te vroeg om het arrangement van die song definitief te maken, maar de animatoren hebben al wel een tijdlijn nodig om op te programmeren’). Vanuit de aard van de betrokken disciplines verschillen creatieve processen vaak fundamenteel, en om tot een kloppend geheel te komen moeten die processen toch goed op elkaar aansluiten. Dat speelt zowel een rol tijdens de de productie van een concert, als tijdens het concert zelf, en is vaak ingewikkelder dan de technologie die uiteindelijk gebruikt wordt.

Eind september heb ik me met een dergelijk groot project bezig gehouden. Voor de slotmanifestatie van 200 jaar koninkrijk heb ik coördinatie op me genomen van de productie van muziek, visuals, licht en pyro. Deze slotmanifestatie was een muzikaal programma op lokatie in Amsterdam, voor theater Carré op de Amstel, live voor (koninklijk) publiek en tegelijk live uitgezonden bij NPO1. Omdat ik op een vrij laat moment ingevlogen werd in dit project, heb ik ook tijdens het event zelf de playout van audio gedaan. Het was een extra uitdaging om op een al rijdende trein te springen en alles netjes weer op de rails te krijgen, en dat is wat betreft de coördinatie zoals hierboven beschreven goed gelukt.

200kj2

200jk1