Abeltat Muse op de IBC

Ben voor Masterfiles (de nieuwe naam van het vakblad Video & Audio Report) gevraagd op de IBC07 te gaan kijken bij Abaltat, een bedrijf uit Galway in Ierland, http://www.abaltat.com. Abaltat Muse is een software omgeving waarmee automatisch soundtracks gecomponeerd kunnen worden bij beeldmateriaal. Nu is men in de academische wereld en de wereld van de kunstmuziek al jaren bezig met systemen die automatisch muziek componeren. Maar niet eerder is op dit vlak een commercieel product op de markt gebracht, wat bovendien componeert met beeld als uitgangspunt. Een belangrijk punt daarbij is natuurlijk dat een dergelijk systeem rechtenvrije muziek genereert, niet onbelangrijk in een tijd waar veel getwist wordt over auteursrechten. Daarnaast richt ook Abaltat Muse zich op de nonprofessional, in dit geval de video editor. De bedoeling is dat deze zonder al te veel muzikale kennis met Abaltat Muse een soundtrack kan maken, waarmee de mediacomponist dus volledig buiten spel zou worden gezet.

ibc.png